Clafoutis
-->
De clafoutis kent vele gedaanten en is traditioneel met kersen. Mét pit inclusief ‘ver-spuug wedstrijden’. Ontpitte kersen geven meer vocht af en pitten geven de clafoutis extra smaak.
Maar rond deze tijd heerlijk met peren en fijn gemalen hazelnoten of amandelen. Alleen bloem kan ook, een clafoutis is altijd makkelijk en lekker.
-->
Eindeloze familievakanties in de Limousin. Hete,
zinderende zomers, hengels mee en zwemmen in riviertjes en meren, slangen in het
veld spotten en lange lome lunches in de tuin onder de acacia tussen de fruit-
en groentetuin. En met de clafoutis nog niet achter de kiezen riep mater
familias Tata Marie; “alors petites, qu'est ce qu'on mange ce soir?”.
De clafoutis kent vele gedaanten en is traditioneel met kersen. Mét pit inclusief ‘ver-spuug wedstrijden’. Ontpitte kersen geven meer vocht af en pitten geven de clafoutis extra smaak.
Maar rond deze tijd heerlijk met peren en fijn gemalen hazelnoten of amandelen. Alleen bloem kan ook, een clafoutis is altijd makkelijk en lekker.
4 a 6 personen
5 peren (niet te
sappig wel smaakvol)
4 eieren
120 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker,
of gebruikte vanille stokjes bewaard in
een pot suiker (dan een flinke eetlepel)
60 gram bloem
70 gram gemalen
hazelnoten of amandelen (deze mixen tot zo fijn mogelijk of vermalen verkrijgbaar
bij cupcake winkels, Marqt en delicatessen zaken of 120 gram gewone bloem)
1 snuf zout en bij
peer 1 snuf kaneel
30 cl. volle melk
10 cl. crème fraîche
1 eetlepel rietsuiker
+ boter om de vorm in te vetten
Verwarm de oven voor
op 200 graden. Schil de peren en snijd deze in stukjes. Proef iedere peer om
melige te voorkomen.
Meng met mixer de
eieren, rietsuiker, vanillesuiker, bloem, hazelnoot/amandel poeder en snuf
zout. Voeg hierna de melk en room toe en mix goed door. 2 a 3 minuten.
Beboter een wat hogere
ovenschaal en besprenkel de bodem met rietsuiker. Voeg de peren toe en eventueel
wat likeur (Amaretto of Frangelico) Schenk het mengsel in de vorm en zet in
oven voor 15 minuten en breng dan de hitte terug naar 150 graden, ongeveer 35
minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. Hij komt even omhoog en zakt later
weer in. Eigenlijk is het gewoon een dikke pannenkoek met fruit uit de oven!
Ook lekker met niet al
te ‘nat’ steenfruit van het seizoen als abrikozen en pruimen. Gebruik dan
likeur als Kirsch e.d.
Reacties
Een reactie posten