Een fijne Christmas Roast


Wat heerlijk een broer te hebben die ook lekker kan koken. Altijd conversatie. En het feit dat hij een Britse geliefde heeft maakt 1 dag Kerst traditioneel Engels. Ieder jaar zeggen we dat de Turkey beter is maar dit keer heeft hij zichzelf echt overtroffen! En met een mooi biologisch kippetje is het voor het hele jaar door een hele fijne Sunday Roast.





Turkey 2012  
Gebaseerd op een kalkoen van 5 kg,  voor kip ongeveer een derde van de ingrediënten

De saus: 

- 250 gram boter
- Geraspte schil van 4 (bij voorkeur ongewaxte) sinaasappels en het sap ervan. 2 a 3 dl. sap totaal

Smelt de helft van de boter op laag vuur zonder dat deze gaat bruisen. Voeg
de sinaasappelrasp toe en roer deze 1 minuut door de boter zodat de
smaken vrijkomen. Voeg dan het sinaasappelsap toe en de rest van de boter. Verwarm het al roerend om alles goed te mengen totdat de
boter gesmolten is. Haal het dan van het vuur en laat afkoelen tot de boter weer iets gestold is.

Vul de kalkoen met een bosje tijm en 2 citroenen, in kwarten gesneden. Biologisch en zonder wax indien mogelijk.
Prik met een scherp mes wat gaatjes in het vruchtvlees zodat het sap eerder kan vrijkomen. Leg daarna de kalkoen in ovenschaal of braadslee, bij voorkeur op een rek zodat de kalkoen 'vrij' ligt.

Zet de kalkoen rechtop en lift het vel voorzichtig op zonder dat het scheurt. Voeg 1/3 van de saus onder het vel. Masseer dit goed in om de saus te verdelen. Het vel weer terugslaan en met een prikker vastzetten. Geen probleem als er wat saus uitloopt.

Daarna de rest van de saus langzaam over de kalkoen verdelen. Vergeet vleugels en poten niet. Voeg een klein beetje zout en peper toe. 
  Giet nu een goede droge witte wijn in de kalkoen tot de wijn er uit loopt. Giet de rest van de wijn bij de kalkoen. Leg aluminiumfolie over de braadslee zodat deze helemaal goed afgesloten is. De stoom van de citroen en wijn zorgt dat de kalkoen heerlijk mals en zacht blijft.

Oven voorverwarmd op 220 C, kalkoen erin, en 30 minuten op deze temperatuur,
daarna naar 170 C. Na ongeveer twee uur het aluminiumfolie eraf halen en
daarna nog 30-50 minuten laten garen en bruinen.

Uit de oven halen, goed afdekken met aluminium folie en ongeveer 30-45 minuten
op kamertemperatuur laten rusten.

TIP: Als je een vleesthermometer gebruikt prik deze dan in het dikste deel
van een poot, zonder het bot te raken. Bij 82 C is de kalkoen gebraden.

Vulling:
Omdat je de kalkoen vult met citroen en wijn, kun je er geen vulling in
doen. Hieronder een heerlijk recept wat je erbij serveert:

Neem een flinke eetlepel ganzenvet en laat deze in een pan zachtjes smelten.
Snijd ondertussen 4 middelgrote rode uien in ringen en daarna in stukjes en
maak 5 knoflooktenen schoon.

Doe de ui en de knoflook in de pan en laat deze zachtjes in het ganzenvet
glazig worden. Voeg 400 gram half om half gehakt toe, maak los met een
houten lepel en bak het zachtjes onder af en toe roeren met de uien en
knoflook. Voeg 4 kruidnagels toe en 1 laurierblad, een flinke eetlepel
peperkorrels en wat grof zout.

Doe in een mok heet water een (kippen)bouillon blokje en los dit op. Voeg de
mok bouillon aan het vlees en uienmengsel toe en roer het goed door elkaar.
Voeg daarna 1 pot  kastanjes toe (200-300 gram) en roer deze er zachtjes
doorheen. Bij speciaalzaken vind je vacuum ' of in pot gestoomde' kastanjes. Wilde kastanjes moet je eerst poffen of koken tot zacht.

Voeg als laatste 1 borrelglas tequila (of andere wat kruidige alcohol) toe
en doe direct het deksel op de pan. Laat het 2 tot 3 uur op heel zacht vuur
rustig pruttelen en roer het af en toe door elkaar. Zorg dat een half uur
voor het opdienen het teveel aan vocht kan verdampen door het vuur iets
hoger te zetten en het deksel van de pan af te halen. Af en toe roeren en
checken dat het niet te droog wordt.

Serveren met pastinaak en aardappels in ganzenvet uit de oven, spruitjes met spekjes, wortels en de jus van de kalkoen.

Reacties

  1. Nodig je me een volgende keer uit, ik zal met plezier voorproever zijn. Micheline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bent 25 of 26 December welkom voor de 2014 versie van de kalkoen

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts