La Victoire du Chef, vinaigrette

Vinaigrette
Wie de vinaigrette van mijn Franse moeder heeft geproefd, en later mijn diverse versies, vraagt om ‘het’ recept. Het aanbod van olie, azijn en mosterd is de laatste jaren gelukkig flink uitgebreid en zowel in speciaalzaak als supermarkt te vinden.


 

Proeven en experimenteren blijft het geheim, met een garde eerst mosterd, honing en azijn en later bijkloppen met olie blijft favoriet. Maar een jampot schudden is ook handig.

Basis vinaigrette

1 flinke eetlepel mosterd naar keuze, Dijon bij voorkeur

2 theelepels honing
3 eetlepels wat zoetere azijn, momenteel kweepeer of appel/sherry ...echte framboos en aceto zijn mooie klassiekers
3 eetlepels zachte olijfolie
3 eetlepels druivenpitolie
Peper- en zoutmolen naar smaak

Proef en zoet bij met honing, poedersuiker, favoriete jam, vruchtensap....
Voeg kruiden toe, een beetje knoflook, puur meestal beter. 


Flessen speciale olie gebruik je niet zo vaak. Deel met culinaire familie en vrienden en maak kleine flesjes als cadeau. Bijvoorbeeld hazelnoot- of walnootolie. Lekker bij bieten en witlof.








Reacties

Populaire posts