Favoriete curry
Lam en pompoen curry
(of met kip, rundvlees, alleen groenten)
Voor 4 personen:
500 gram lamsbout zonder been in hap grage blokjes
Halve middelgrote oranje pompoen idem
1 a 2 grote zoete of paarse ui fijngesneden
200 ml. kokosmelk (klein pakje of blikje)
Verse koriander
Zonnebloemolie
Basmati rijst
1 rood pepertje (of meer naar wens)
2 teentjes knoflook
2 cm gemberwortel
Vijzel mengsel:
1 theelepel kaneelpoeder of een half stokje kaneel
2 eetlepels koriander zaad
2 eetlepels komijn zaad
1 theelepel zwarte peper bolletjes
3 a 4 kardemom peulen
1 steranijs
1 theelepel zeezout
kruid later eventueel na met wat garam massala
Zet een muziekje op.
Vijzel de droge kruiden (mixer ook goed) en bak 1/3 even droog aan in een braadpan. Geniet van de geur, schenk snel een drankje in.
Voeg 2 eetlepels zonnebloemolie en de helft van fijngesneden gember, peper en knoflook er bij en even later de pompoen. Laat dit langzaam smoren.
Blokjes lamsvlees inwrijven met 1/3 droge kruiden en snel en goed bruin! bakken in anti-aanbak pan met andere helft gember, peper en knoflook. Doe dit eventueel in porties zodat het vlees beter kan bruinen.
Voeg het vlees bij de pompoen in een hoge (braad-of hapjes) pan. Bak nog even op en voeg de kokosmelk naar gewenste dikte toe. Half uurtje laag smoren.
Proef! constant. Kruid bij. Serveer met de rijst.
Komkommer raita verfrist dit gerecht. Geraspte, goed uitgelekte komkommer mengen met 170 gram dikke yoghurt, (bakje Griekse) verse koriander en een snufje van het vijzel mengsel. Kruid eventueel bij met zout.
Drink er een mango lassi bij: 1 mango met 350 gram dikke yoghurt (2 bakjes Griekse) en een snufje vijzel mengsel in de blender. Serveer met verse koriander.
TIPS
Voor een snelle curry is lamsbout ideaal. Lamsstoofvlees maakt de curry ‘dieper’. Gebruik dan geen groenten of maak ze apart.
Curry pasta’s? Vers vijzelen geeft meer smaak en minder zout.
Kant-en klare garam massala is een goede bijkruider.
Diepvries ideaal:
Verse gember, diverse pepertjes, limoen blad, curry blad, citroengras, laoswortel.....
Serveer de curry met papadums. Even in kwasten met zonnebloemolie; tussen twee vellen keukenpapier 45 sec. in de magnetron op 700 watt! (tot ze ‘droog’ zijn) Beter dan frituren....
Voor bij de papadums een fijngesneden zoete of paarse ui met wat rozijnen en vers gehakte koriander mengen. En mango chutney.
Vega versies: pompoen met aardappel; bloemkool met aardappel; aubergine, stevige groenten....
(of met kip, rundvlees, alleen groenten)
Voor 4 personen:
500 gram lamsbout zonder been in hap grage blokjes
Halve middelgrote oranje pompoen idem
1 a 2 grote zoete of paarse ui fijngesneden
200 ml. kokosmelk (klein pakje of blikje)
Verse koriander
Zonnebloemolie
Basmati rijst
1 rood pepertje (of meer naar wens)
2 teentjes knoflook
2 cm gemberwortel
Vijzel mengsel:
1 theelepel kaneelpoeder of een half stokje kaneel
2 eetlepels koriander zaad
2 eetlepels komijn zaad
1 theelepel zwarte peper bolletjes
3 a 4 kardemom peulen
1 steranijs
1 theelepel zeezout
kruid later eventueel na met wat garam massala
Zet een muziekje op.
Vijzel de droge kruiden (mixer ook goed) en bak 1/3 even droog aan in een braadpan. Geniet van de geur, schenk snel een drankje in.
Voeg 2 eetlepels zonnebloemolie en de helft van fijngesneden gember, peper en knoflook er bij en even later de pompoen. Laat dit langzaam smoren.
Blokjes lamsvlees inwrijven met 1/3 droge kruiden en snel en goed bruin! bakken in anti-aanbak pan met andere helft gember, peper en knoflook. Doe dit eventueel in porties zodat het vlees beter kan bruinen.
Voeg het vlees bij de pompoen in een hoge (braad-of hapjes) pan. Bak nog even op en voeg de kokosmelk naar gewenste dikte toe. Half uurtje laag smoren.
Proef! constant. Kruid bij. Serveer met de rijst.
Komkommer raita verfrist dit gerecht. Geraspte, goed uitgelekte komkommer mengen met 170 gram dikke yoghurt, (bakje Griekse) verse koriander en een snufje van het vijzel mengsel. Kruid eventueel bij met zout.
Drink er een mango lassi bij: 1 mango met 350 gram dikke yoghurt (2 bakjes Griekse) en een snufje vijzel mengsel in de blender. Serveer met verse koriander.
TIPS
Voor een snelle curry is lamsbout ideaal. Lamsstoofvlees maakt de curry ‘dieper’. Gebruik dan geen groenten of maak ze apart.
Curry pasta’s? Vers vijzelen geeft meer smaak en minder zout.
Kant-en klare garam massala is een goede bijkruider.
Diepvries ideaal:
Verse gember, diverse pepertjes, limoen blad, curry blad, citroengras, laoswortel.....
Serveer de curry met papadums. Even in kwasten met zonnebloemolie; tussen twee vellen keukenpapier 45 sec. in de magnetron op 700 watt! (tot ze ‘droog’ zijn) Beter dan frituren....
Voor bij de papadums een fijngesneden zoete of paarse ui met wat rozijnen en vers gehakte koriander mengen. En mango chutney.
Vega versies: pompoen met aardappel; bloemkool met aardappel; aubergine, stevige groenten....
Reacties
Een reactie posten