Quatre-quarts

Een perfect gebak voor de zondagmiddag en net iets anders dan traditionele cake. De naam komt van de 4 gelijke delen van bloem, suiker, eieren en boter. Dus makkelijk te onthouden.






225 g bloem

225 g kristalsuiker

225 g zachte boter (voor een Bretonse versie, gezouten boter)

2 theelepels bakpoeder

4 middelgrote eieren op kamertemperatuur

1 snuf zout

Inhoud van 1 peul verse vanille of paar druppels vanille extract (vanillesuiker heeft vaak bijsmaak)

Citroen en/of sinaasappelrasp

Eventueel een tikje rum of likeur



Verwarm de oven op 180 °C. Gebruik de gewenste cakevorm en vet deze in met het papier van de boter, bestuif met bloem. Siliconen vormen zijn tegenwoordig ook zeer handig, deze hoef je na de eerste keer niet meer in te vetten.



Klop de suiker met boter op hoogste stand enkele minuten tot luchtig en voeg de eieren toe. Meng tot schuimig en voeg (gezeefde) bloem, bakpoeder en snuf zout toe. Meng goed. Schep het mengsel in de vorm en zet 25 tot 30 minuten in de oven tot goudbruin.



Tips:


Voor een luchtigere versie kunnen 2 eiwitten van de 4 eieren apart stijf geklopt worden en door het mengsel gespateld


 Door er 2 te maken in een ronde vorm kun je deze na het bakken en afkoelen mooi vullen met bijvoorbeeld jam, een boter crème en glaceren


 Meng wat citroensap met poedersuiker en glaceer de nog warme cake hiermee


 Serveer met een vruchten-compote van het seizoen of jam en geklopte room


Reacties

Populaire posts