Quatre-quarts
Een perfect gebak voor de zondagmiddag en net
iets anders dan traditionele cake. De naam komt van de 4 gelijke delen van
bloem, suiker, eieren en boter. Dus makkelijk te onthouden.
225 g bloem
225 g kristalsuiker
225 g zachte boter (voor een Bretonse versie,
gezouten boter)
2 theelepels bakpoeder
4 middelgrote eieren op kamertemperatuur
1 snuf zout
Inhoud van 1 peul verse vanille of paar
druppels vanille extract (vanillesuiker heeft vaak bijsmaak)
Citroen en/of sinaasappelrasp
Eventueel een tikje rum of likeur
Verwarm de oven op 180 °C. Gebruik de gewenste
cakevorm en vet deze in met het papier van de boter, bestuif met bloem.
Siliconen vormen zijn tegenwoordig ook zeer handig, deze hoef je na de eerste
keer niet meer in te vetten.
Klop de suiker met boter op hoogste
stand enkele minuten tot luchtig en voeg de eieren toe. Meng tot
schuimig en voeg (gezeefde) bloem, bakpoeder en snuf zout toe. Meng goed. Schep
het mengsel in de vorm en zet 25 tot 30 minuten in de oven tot goudbruin.
Tips:
• Voor
een luchtigere versie kunnen 2 eiwitten van de 4 eieren apart stijf geklopt
worden en door het mengsel gespateld
• Door er 2 te maken in een
ronde vorm kun je deze na het bakken en afkoelen mooi vullen met bijvoorbeeld jam,
een boter crème en glaceren
• Meng wat citroensap met
poedersuiker en glaceer de nog warme cake hiermee
• Serveer met een
vruchten-compote van het seizoen of jam en geklopte room
Reacties
Een reactie posten