Dadar Djawa

Wie het veelal geprezen ‘Groot Indonesisch Kookboek’ van Bep Vuyk, (1e uitgave 1973) naast het ‘Authentieke Indische Kookboek’ van ‘Het Indisch Huis’ (2005) van Lonny Gerungan legt, ziet duidelijk het verschil tussen gebruik van gedroogde (Vuyk) en verse kruiden (Gerungan).Nu de gangbare ingrediënten uit deze keuken makkelijker verkrijgbaar zijn alsmede de verlaagde drempelvrees naar de toko leest dit laatste boek meer als een moderne versie van deze boeiende keuken. Een mooi stukje Nederlandse culinaire historie om trots op te zijn. Ook door kooktijden te verkorten en groenten hun bite te laten behouden past het in deze tijd en is inspiratie uit beide boeken zowel geschikt voor uitgebreide rijsttafels als een snelle smaakvolle hap.  


Javaanse omelet

3 middelgrote eieren
Sambal naar wens
2 eetlepels ragfijn gesneden lente uitjes (of prei)
Eventueel 1/2 eetlepel fijn geschaafde santen (kokosblok) of een beetje geraspte kokos
zout
plantaardige olie voor het bakken

Kluts de eieren los en roer er de sambal, groenten en santen door. Bak er een dunne omelet van en snijd in reepjes voor over de nasi of serveer als maaltijd met een snelle atjar tjampoer van komkommer en rode ui. Snelle Atjar Tjampoer
  

Reacties

Populaire posts