Bejubelde gehaktballetjes

Wie het veelal geprezen ‘Groot Indonesisch Kookboek’ van Bep Vuyk, (1e uitgave 1973) naast het ‘Authentieke Indische Kookboek’ van ‘Het Indisch Huis’ (2005) van Lonny Gerungan legt, ziet duidelijk het verschil tussen gebruik van gedroogde (Vuyk) en verse kruiden (Gerungan).  Nu de gangbare ingrediënten uit deze keuken makkelijker verkrijgbaar zijn alsmede de verlaagde drempelvrees naar de toko leest dit laatste boek meer als een moderne versie van deze boeiende keuken. Een mooi stukje Nederlandse culinaire historie om trots op te zijn. Ook door kooktijden te verkorten en groenten hun bite te laten behouden past het in deze tijd en is inspiratie uit beide boeken zowel geschikt voor uitgebreide rijsttafels als  een snelle smaakvolle hap. 


Bejubelde gehaktballetjes in kokospindasaus
Op basis van 500 gram gehakt (ongeveer 40 balletjes ter grootte van een walnoot)

Maak een boemboe van pepertje(s), 2 a 3 cm gemberwortel, een halve sereh stengel, 2 a 3 teentjes knoflook, 1 a 2 sjalotjes, tikje trassi en kokosrasp in bij voorkeur hak-mixer of vijzel.

Meng rundergehakt (mager) of voor een wat vetter balletje, de half-om-half versie met een ei, twee eetlepels zoete ketjap, lepeltje palmsuiker. De ketjap is zout genoeg. Voeg hier de helft van de boemboe aan toe en meng tot homogene massa. Draai hier met natte handen kleine balletjes van en bak deze in een beetje zonnebloemolie. 


Kokospindasaus
Verwarm ondertussen een half blik kokosmelk met 3 blaadjes limoenblad of een halve limoen en wat rasp, de andere helft van de boemboe, pindakaas en ketjap naar smaak. Blijf proeven. 
Voeg de balletjes toe als ze bruin zijn en laat langzaam garen in de kokossaus. Voeg eventueel een beetje water toe.

Serveer met sajoer sperziebonen door deze te garen in de andere helft van de kokosmelk, een beetje boemboe en mooie pure rijst (Pandan, Basmati) en besprenkel met Seroendeng.  


Tips:
Hetere saus? Gebruik meer pepers of voeg sambal toe
Gebruik eventueel overgebleven saus voor gado gado, om komkommer in te dippen, grill de volgende dag saté of ga terug in de tijd met een broodje warm vlees met fijngesneden rollade.

Reacties

Populaire posts