Madeleine de Proust

Na 10 interviews en proeverijen in een jaar bij een variatie aan chefs van Amsterdamse 4-5* hotels komt de 'Madeleine' regelmatig boven.
Dat lekkere cakeje dat mythisch schrijver Marcel Proust tot baken van zijn culinaire memoires benoemde. 
Zoals de madeleines bij restaurant Seven Seas in het prachtige Amrath hotel waar de Amsterdamse school architectuur helemaal samenkomt. Cadeautje na een fantastische avond van een Chef die kan toveren met groenten en desserts. Ook de mini-madeleines bij de koffie van restaurant Open op het Westerdoksplein zijn favoriet. En niet te vergeten de fabriek versies die je in een Franse supermarkt meepakt en gewoon sponzig lekker zijn. 
Memoires a la Proust.

Makkelijk te maken met als basis luchtige cake, de vorm en smaakmakers maken het verschil.

In Franse supermarkten vind je zakken met kant-en-klaar mengsel inclusief de bekende 'schelp' vorm die je nog enkele malen kunt gebruiken. Bij de goede kookwinkel zijn de vormen in diverse materialen verkrijgbaar. 

Variatie Zoet: oranjebloesemwater, echte vanille, citroen- of sinaasappelrasp, tikje likeur naar wens, chocolade, kardemom, chocola, de mogelijkheden zijn eindeloos 

Variatie Hartig, vervang de suiker door 100 gram fijn geraspte kaas als gruyere, vervang een gedeelte boter door olijfolie en varieer met geitenkaas, spek, ham, olijven, zongedroogde tomaten, verse kruiden etc

Basis Madeleine zoet
150 g gesmolten boter
4 eieren
2 eigeel
135 g suiker

135 g bloem
8 g bakpoeder

snuf zout

Verwarm de oven op 210 C en beboter de vorm. Ook bij siliconen-vormen geeft dit meer smaak.  Meng eieren en suiker tot schuimig. Zeef hierbij bloem, bakpoeder en zout en mix tot homogene massa. Verwarm de boter op heel laag vuur en voeg toe. Mix alles tot luchtig en vul de vorm. 5 minuten op 210 graden en dan op 180 graden tot licht goud bruin. Laten afkoelen en genieten. En voor de liefhebbers, leuk bij de high-tea in diverse variaties. 
Oven-temperatuur kan variëren, als een houten prikker er droog uit komt en de madeleines goudgeel, zijn ze klaar. Draai de oven eventueel nog even terug naar 125 graden.

Reacties

Populaire posts