Bejubelde gehaktballetjes in kokos-pinda saus


60's.De Nederlandse  man wilde jus van zijn Franse vrouw. Ze zou mooi vlees braden, het vocht ervan even inkoken, wat lekkere bouillon, wijn en kruiden erbij. Even door een zeef halen. En een stukje koude boter om het af te monteren. Nee hoor zei de buurvrouw. "Je neemt gehakt, doet er wat peper en zout in, een ei en paneermeel. Draai er ballen van en bak deze in de margarine. Zo nog een klont erbij. Lekkere vette jus voor een paar dagen, de pan kan in de bijkeuken." 

Bejubelde gehaktballetjes in kokos-pinda saus
Op basis van 500 gram gehakt (ongeveer 20 balletjes ter grootte van een walnoot)

Maak een boemboe van pepertje(s), 2 cm verse gemberwortel, 1 sereh stengel, teentjes knoflook naar wens, drie sjalotjes, tikje trassi en kokosrasp in mixer of vijzel.

Meng aardig en goed rundergehakt (mager) of voor een wat vetter balletje, de half-om-half versie met een ei, twee eetlepels zoete ketjap, lepeltje palmsuiker en weinig of geen zout, dat geeft de ketjap al. Voeg hier driekwart van de boemboe aan toe en meng tot homogene massa. Draai hier met natte handen kleine balletjes van en bak deze in een beetje zonnebloemolie of wat kokosvet. Verwarm ondertussen een half blik kokosmelk met 3 blaadjes limoenblad, (of een gekneusde sereh stengel of een halve limoen) de rest van de boemboe en pindakaas en ketjap naar smaak. Voeg de balletjes toe als ze bruin zijn en laat langzaam door garen in de kokossaus.  


Serveer met sajoer sperziebonen door deze te garen in de andere helft van de kokosmelk, een beetje boemboe en mooie pure rijst (Pandan, Basmati) en besprenkel met Seroendeng.  Deze kun je ook makkelijk zelf maken met bijvoorbeeld macademia noten en kokosrasp. seroendeng recept

Tips:

rijsttips 

Zelf een boemboe maken is veel lekkerder en kan ook in porties ingevroren worden. Kant- en klare boemboes bevatten vaak knoflookpoeder wat gewoon nooit lekker is, en conserveringsmiddelen die het o.a. te zout maken.  

Hetere saus? Gebruik meer pepers of voeg sambal toe 

Kook voor een geurige rijst een beetje kokosmelk, sereh stengel, gekneusde kardemompeulen en een halve lime mee.
Gebruik eventueel overgebleven saus om komkommer in te dippen, grill de volgende dag saté of maak ouderwets een broodje warm vlees met fijngesneden rollade


Reacties

Populaire posts