Bortsch!

Weer eens genoten van Delicious Miss Sophie Dahl, kleindochter van zo geliefde schrijver Roald Dahl. Ooit begonnen als plus size model, en later onvermijdelijk slanker en prachtig naakt in een advertentie van Yves Saint Laurent.
Miss Dahl is in dit typische Britse lifestyle program heerlijk geaffecteerd met een wellicht gespeelde doch charmante naïviteit. Hoe zij de groenten snijdt is een feestje om naar te kijken. Alsof ze nooit in de keuken staat maar zo graag ‘en scene’ haar verworven heerlijkheden wil delen. De macht van roem en televisie, met inspiratie van opa. 

Bortsch wordt het dus. Een dierbare herinnering uit de jaren '70 aan een Poolse vriendin van mijn ouders. Haar ochtendritueel in de Parijse chaotische keuken, “Tu veux du café Christine?”; “d’abord ma wodka” zei ze dan. En luidde dan rustig de dag in, in haar versleten Chesterfield fauteuil met ingebouwde asbak voor de filterloze originele Gauloises. En ’s middags maakte ze bortsch. Met heel veel wodka. Erbij en erin. Het Pippi Langkous huis was vergeven van katten en oude dekens van bont, erfenis van haar aristocratische opvoeding in Polen. En zo’n verweerde schommelbank in de verwilderde tuin. Voor ons kinderen een feestje. 

Dus maak ik vandaag ter ere van Christine een hele simpele bietensoep. Met dank aan Miss Dahl.

Voor 2 a 3 personen 

500 gram gekookte geraspte rode biet 
6 bosuitjes
0,75 liter kippenbouillon, dit keer gewoon van bouillonblokjes met 2 laurierblaadjes, een paar bosuitjes en wat toevallig aanwezige dragon
1 bekertje zure room
Wodka (bij gebrek gelukkig nog Corenwijn in huis, een aardige benadering van gras Wodka)

Laat de bouillon even trekken en voeg er alvast wat Wodka of Jenever bij. Smoor de bosuitjes in een beetje olijfolie. Voeg bieten en bosuitjes een half uurtje bij de bouillon. Pureer dit in blender of met staafmixer. Proeven en bijkruiden met zout, vers gemalen peper en dragon. 
Serveer deze prachtige roze soep met een flinke lepel zure room en bijvoorbeeld een aardappel chipje. Augurkjes ook lekker. En uiteraard een ijskoud glaasje Wodka. 



Reacties

  1. En waar blijft de Poolse augurk? Die mag toch in partjes ronddrijven in de Bortsch? En mijn Poolse schoonzus gebruikt, als ze het kan kopen, ook het blad van de biet... op het einde alles in de blender...

    Erik

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts