Clafoutis

-->
Eindeloze familievakanties in de Limousin. Hete, zinderende zomers, hengels mee en zwemmen in riviertjes en meren, slangen in het veld spotten en lange lome lunches in de tuin onder de acacia tussen de fruit- en groentetuin. En met de clafoutis nog niet achter de kiezen riep mater familias Tata Marie; “alors petites, qu'est ce qu'on mange ce soir?”.  


De clafoutis kent vele gedaanten en is traditioneel met kersen. Mét pit inclusief ‘ver-spuug wedstrijden’. Ontpitte kersen geven meer vocht af en pitten geven de clafoutis extra smaak.  

Maar rond deze tijd heerlijk met peren en  fijn gemalen hazelnoten of amandelen. Alleen bloem kan ook, een clafoutis is altijd makkelijk en lekker. 

4 a 6 personen

5 peren (niet te sappig wel smaakvol)
4 eieren
120 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker, of  gebruikte vanille stokjes bewaard in een pot suiker (dan een flinke eetlepel)
60 gram bloem
70 gram gemalen hazelnoten of amandelen (deze mixen tot zo fijn mogelijk of vermalen verkrijgbaar bij cupcake winkels, Marqt en delicatessen zaken of 120 gram gewone bloem)
1 snuf zout en bij peer 1 snuf kaneel
30 cl. volle melk
10 cl. crème fraîche
1 eetlepel rietsuiker +  boter om de vorm in te vetten 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de peren en snijd deze in stukjes. Proef iedere peer om melige te voorkomen.
Meng met mixer de eieren, rietsuiker, vanillesuiker, bloem, hazelnoot/amandel poeder en snuf zout. Voeg hierna de melk en room toe en mix goed door. 2 a 3 minuten.

Beboter een wat hogere ovenschaal en besprenkel de bodem met rietsuiker. Voeg de peren toe en eventueel wat likeur (Amaretto of Frangelico) Schenk het mengsel in de vorm en zet in oven voor 15 minuten en breng dan de hitte terug naar 150 graden, ongeveer 35 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. Hij komt even omhoog en zakt later weer in. Eigenlijk is het gewoon een dikke pannenkoek met fruit uit de oven!

Ook lekker met niet al te ‘nat’ steenfruit van het seizoen als abrikozen en pruimen. Gebruik dan likeur als Kirsch e.d.



-->

Reacties

Populaire posts