Potage Saint Germain II




















Dit regelmatig gemaakte soepje is ooit ontstaan vanuit de vakantieboodschappen in het moederland om alles in de koeltas koud te houden. Met een zak diepvriesdoperwten. Meer heb je bijna niet nodig en variatie te over. 

4 a 6 personen 
1 kg zo fijn mogelijke niet ontdooide diepvries doperwten  
Minimaal 1 liter medium sterke kippenbouillon  
De resten van een kropsla of andere groene sla
Muntbladeren (10 a 20 flinke blaadjes, hoe meer hoe frisser, ook lekker als koude potage) 
1 (zoete) witte ui fijngesneden
Beetje boter

Smoor de uien tot zacht in de boter, niet laten bruinen
Voeg hierna de bevroren erwten en de kropsla toe en de helft van de munt en de helft van de bouillon
Ongeveer 10 a 15 minuten zachtjes koken en blijven proeven, erwtjes moeten mooi gaar zijn 
Rest van de munt toevoegen
In de blender tot heel fijn  (in 2 x) (kan evt. met staafmixer)
Bouillon tot gewenste dikte toevoegen en bijkruiden met zout en (witte) peper
Voor een nog fijnere versie door een zeef halen 

Met bijvoorbeeld:

  • Citroenolie (citroenrasp in olijfolie, paar dagen laten staan en erbij serveren) 
  • Krokant gebakken spekrepen  
  • Gegrilde coquilles, stukje witvis, rivierkreeftjes, langoustines
  • Croutons  
  • Groene kruiden als extra munt, kervel, peterselie 

Reacties

Populaire posts