Basbousa
Vrijwilligerswerk loont altijd. Getuige dit heerlijke recept van een vriendin die taalles geeft aan enthousiaste dames uit de Arabische wereld. Want zonder zoetigheden is zo'n samenkomst niet compleet.
300 gram griesmeel van Turkse of Marokkaanse herkomst
100 gram zachte boter
1 ½ dl. Turkse of Griekse yoghurt
125 gram witte basterdsuiker
2 eieren
Verse vanille
2 tl. geraspte sinaasappelschil
2 tl. bakpoeder
licht gebruind amandel schaafsel of kokosrasp
1 ½ dl. Golden Syrup of Ahorn siroop
2 el. citroensap
2 el. sinaasappelsap
Scheutje oranjebloesemwater
een bakvorm van 20 bij 30 cm en 4 cm hoog.
De oven voorverwarmen op 180 graden, de vorm invetten.
De zachte boter met de basterdsuiker licht schuimig kloppen, een voor een de eieren, het vanillemerg en geraspte schil erdoor kloppen. Vervolgens, afwisselend de met bakpoeder en zout gezeefde gries en yoghurt erbij scheppen en goed mengen. Het beslag uitstrijken in de vorm.
Ongeveer 20 minuten bakken in het midden van de oven.
Intussen de stroop roeren van de siroop, het sap en oranjebloesemwater. Zodra de cake uit de oven komt met dit mengsel besprenkelen. Goed laten intrekken, de siroop wordt helemaal opgenomen door de cake.
Garneren met licht gebruind amandelschaafsel of kokosrasp en laten afkoelen. Soms is het wat droog, serveer er dan peren of vijgen gepocheerd in fruitsap als granaatappel met steranijs, kaneel, kardemom, bij.
300 gram griesmeel van Turkse of Marokkaanse herkomst
100 gram zachte boter
1 ½ dl. Turkse of Griekse yoghurt
125 gram witte basterdsuiker
2 eieren
Verse vanille
2 tl. geraspte sinaasappelschil
2 tl. bakpoeder
licht gebruind amandel schaafsel of kokosrasp
1 ½ dl. Golden Syrup of Ahorn siroop
2 el. citroensap
2 el. sinaasappelsap
Scheutje oranjebloesemwater
een bakvorm van 20 bij 30 cm en 4 cm hoog.
De oven voorverwarmen op 180 graden, de vorm invetten.
De zachte boter met de basterdsuiker licht schuimig kloppen, een voor een de eieren, het vanillemerg en geraspte schil erdoor kloppen. Vervolgens, afwisselend de met bakpoeder en zout gezeefde gries en yoghurt erbij scheppen en goed mengen. Het beslag uitstrijken in de vorm.
Ongeveer 20 minuten bakken in het midden van de oven.
Intussen de stroop roeren van de siroop, het sap en oranjebloesemwater. Zodra de cake uit de oven komt met dit mengsel besprenkelen. Goed laten intrekken, de siroop wordt helemaal opgenomen door de cake.
Garneren met licht gebruind amandelschaafsel of kokosrasp en laten afkoelen. Soms is het wat droog, serveer er dan peren of vijgen gepocheerd in fruitsap als granaatappel met steranijs, kaneel, kardemom, bij.
Reacties
Een reactie posten