Van Bolognese danwel Ragut tot Chili con Carne

-->
Deze ‘Bolognese’ of ‘Ragut’ maak ik bijna wekelijks dus nu klaar om te delen. Maak de basis en gebruik de helft, kruid later bij naar land, de dag erna wordt het een chili con carne.

Voor 4 personen. dus Bolognese voor 2, Chili voor 2, bij meer, gebruik dan grotere pan of bak bij voorkeur alles in 2 x

Voor de soffrito:
fijngesneden
1 winterwortel of 2 kleine wortels
1 grote zoete ui of 2 kleinere (rode) uien
2 stengels bleekselderij
2 a 3 teentjes knoflook

Bij voorkeur Pancetta in blokjes of magere spekblokjes.

Bak eerst de pancetta of spek op hoog vuur en voeg dan de groenten bij met wat olijfolie. Laat langzaam zacht (half uurtje) in een hoge (smeedijzeren) of hapjespan smoren.

Haal dit uit de pan en bak;
500 a 750 gram mooi en aardig rundergehakt in olijfolie en nog beetje knoflook tot niet meer roze, bruin hoeft niet. Kruid bij met zout, grof gemalen peper en een gedroogd pepertje of twee.

Voeg een glaasje melk toe tot verdampt en dan een flink glas rode wijn die tijdens het snijden al geopend is.
Als deze ook verdampt is groente weer bijvoegen + een blik of pak tomatenblokjes. Beetje poedersuiker, altijd bij tomaten. Verse tomaten  kan, dan wel ontveld en ontpit, ideaal als ze zacht zijn. Blikje tomatenpuree maakt de smaak nog dieper.

Proef, kruid bij. Lekker laten smoren, zo lang en zo zacht mogelijk. 

Voor de Bolognese, verse of gedroogde kruiden of een mix: oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, tikje kaneel. Serveer met pasta, rucola en Parmezaan

Voor de Chili: nog wat pepertjes, gemalen komijn naar smaak en iets meer kaneel. En een blik of 2 chilibonen. Serveer met quacamole, rijst en al die andere lekkere Mexicaanse dingen.

Geen zakjes, geen pakjes! En makkelijk invriezen.

Bij de Italiaanse versie kan extra courgette, paprika, aubergine. Bij de Mexicaanse paprika, mais.









Reacties

Populaire posts