Van Bolognese danwel Ragut tot Chili con Carne
-->
Bij voorkeur Pancetta in blokjes of magere spekblokjes.
Deze ‘Bolognese’ of ‘Ragut’ maak ik bijna
wekelijks dus nu klaar om te delen. Maak de basis en gebruik de helft, kruid
later bij naar land, de dag erna wordt het een chili con carne.
Voor 4 personen. dus Bolognese voor 2, Chili voor 2,
bij meer, gebruik dan grotere pan of bak bij voorkeur alles in 2 x
Voor de soffrito:
fijngesneden
1 winterwortel of 2 kleine wortels
1 grote zoete ui of 2 kleinere (rode) uien
2 stengels bleekselderij
2 a 3 teentjes knoflook
Bij voorkeur Pancetta in blokjes of magere spekblokjes.
Bak eerst de pancetta of spek op hoog vuur en voeg dan de groenten bij met wat olijfolie. Laat langzaam zacht (half
uurtje) in een hoge (smeedijzeren) of hapjespan smoren.
Haal dit uit de pan en bak;
500 a 750 gram mooi en aardig rundergehakt in
olijfolie en nog beetje knoflook tot niet meer roze, bruin hoeft niet. Kruid
bij met zout, grof gemalen peper en een gedroogd pepertje of twee.
Voeg een glaasje melk toe tot
verdampt en dan een flink glas rode wijn die tijdens het snijden al geopend is.
Als deze ook verdampt is groente weer
bijvoegen + een blik of pak tomatenblokjes. Beetje poedersuiker, altijd bij
tomaten. Verse tomaten kan, dan wel
ontveld en ontpit, ideaal als ze zacht zijn. Blikje tomatenpuree maakt de smaak
nog dieper.
Proef, kruid bij. Lekker laten smoren, zo lang
en zo zacht mogelijk.
Voor de Bolognese, verse of gedroogde kruiden
of een mix: oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, tikje kaneel. Serveer met
pasta, rucola en Parmezaan
Voor de Chili: nog wat pepertjes, gemalen
komijn naar smaak en iets meer kaneel. En een blik of 2 chilibonen. Serveer met
quacamole, rijst en al die andere lekkere Mexicaanse dingen.
Geen zakjes, geen pakjes! En makkelijk
invriezen.
Bij de Italiaanse versie kan extra courgette,
paprika, aubergine. Bij de Mexicaanse paprika, mais.
Reacties
Een reactie posten