Jardinière de légumes
Een lentefeestje met seizoensgroenten
Variatie met groenten te over, de klassiekers:
Doperwten
Meiknol
Sjalotten
Kropsla hart of little gem
Bospeen
Krieltjes (of nieuwe aardappelen)
Pancetta of spek
Maar ook:
Sugarsnaps, peultjes, haricots vert, radijsjes, lamsoor, zeekraal, diverse paddenstoelen, truffel...
Mooi om restjes groenten op te maken, of overgebleven gebakken aardappeltjes. Of deze ultieme versie met lamsvlees of vis voor Pasen:
Bak als eerste blokjes pancetta/spek en een paar grof gesneden sjalotten, voor het hele recept, hoe kleiner, hoe fijner. Gebruik hiervoor een wat grotere pan om iedere keer de gegaarde groenten in over te hevelen.
Maak alle groenten schoon en kook ondertussen krieltjes met schil met wat verse tijm, zout en een teentje knoflook.
Doperwten, sugarsnaps e.d. koken tot beetgaar, koud afspoelen en apart zetten.
Snijd de wortels en meiknol tot gewenste grootte, bijvoorbeeld blokjes. Bak deze in een beetje boter en suiker even aan en voeg een bodempje water toe (of bouillon, fond, witte wijn, jus van lam voor meer smaak). Smoor tot gewenste bite.
Voeg alle naar wens gegaarde groenten in de pan met spek en sjalotten, de in blokjes gesneden aardappels en als laatste de kropsla toe. Warm nog even door op laag vuur. Proef en kruid bij met zout en vers gemalen (witte) peper.
In vele landen in diverse variaties een klassieker bij lamsvlees en aan te vullen met morilles, eekhoorntjesbrood, voorjaarstruffel.
Vegetarische versie: gebruik een beetje groentebouillon om de groenten in te koken. Serveer met een gepocheerd ei.
Maak ruim voldoende. De volgende dag heerlijk om even door overgebleven jus van vlees of kip te halen.
Reacties
Een reactie posten