Snelle kleine Piccalilly



Restjes groenten als bloemkool, wortel, komkommer, paprika etc. (ook lekker met pompoen) A’damse of zilveruitjes, augurken uit pot kunnen er ook bij.

Voor ongeveer een slabak vol groenten:
1/3 liter natuurazijn
Minimaal 4 flinke eetlepels bruine basterdsuiker (ik gebruik bij voorkeur palmsuiker, verkrijgbaar bij de toko)
2 flinke theelepels kurkuma (geelwortel)
2 flinke theelepels gemberpoeder (blokjes verse gember kan ook)
2 flinke theelepels mosterdzaad en/of poeder (ik had nog een restje honingmosterd, ook goed dus)
En verdere kruiden naar smaak als cayennepeper, nootmuskaat, koriander(zaad) etc.
4 eetlepels bloem

Snijd de groenten zo fijn als gewenst en doe deze in een pan met de azijn en suiker en ongeveer de helft van de kruiden. Laat een halfuurtje sudderen. Check de gewenste bite van de groenten.

Maak een papje met de bloem, de rest van de kruiden en een beetje van het kooknat. Voeg dit toe en kook een paar minuten goed door tot binding ontstaat. Proef en voeg van de gebruikte ingrediënten bij wat je aan smaak mist zoals suiker. (als het niet dik genoeg is wat meer bloem mengen met een klein beetje warm water)

Was en vul jampotten (in dit geval 3) tot de helft met water, zet deze in de magnetron tot het water kookt. Niet afdrogen! Spoel de deksels grondig met heet water en vul de potten met de warme Piccalilly.

Uitgebreide Piccalilly maak je door de groenten een nacht in het zout te zetten en hierna af te spoelen. Maar deze smaakt direct prima en is zeker een maand of 2 te bewaren. Hoe langer bewaard hoe intenser de smaak.

Reacties

Populaire posts