Ratatouille met Parmezaan crumble

Het is genoeg geweest! We willen zuidelijke lekkernijen die ons aan de zon doen denken. Deze ratatouille is het hele jaar door een cadeautje en extra speciaal door de Parmezaan crumble.






4 personen (zonder de crumble perfect voor invriezen) 
1 hoge emaille pan en 1 anti aanbak koekenpan

1 rode ui in kwart ringen
1 zoete ui in kwart ringen
1 grote aubergine in blokjes
2 kleurige paprika's in blokjes (punt paprika's zijn ook heel lekker)
1 grote courgette in blokjes
2 a 5 fijngehakte zo vers mogelijke knoflookteentjes (verwijder de kern, of gebruik zo vers mogelijke knoflook)
bouquet garni (tijm, rozemarijn, laurierblad, basilicum) bij voorkeur vers of een combinatie hiervan
olijfolie
balsamico azijn
peper/zout
Voor extra kik een gedroogd rood pepertje 
Evt. verse tomaten ontveld en ontpit of 1 blik tomatenblokjes dan wordt de ratatouille 'natter'.De 'coeur de boeuf' tomaat is ideaal.

Crumble
70 gr ijskoude boter  
50 gr niet al te fijn geraspte Parmezaanse kaas
100 gr bloem

Voeg eventueel wat fijngehakte verse of gedroogde kruiden aan de crumble toe. 

Om het simpel en snel te houden kunnen alle groenten en kruiden tegelijk grof gesneden in de olijfolie, maar als er tijd is voor de juiste bite per groente, kunnen ze beter apart worden bereid. Hoe kleiner gesneden hoe verfijnder de ratatouille.

Smoor zachtjes in 2 eetlepels olijfolie een gedeelte van de kruiden, knoflook en uien in een hoge (emaille) braadpan. Doe de reepjes paprika in een koekenpan met een beetje olijfolie en 1 theelepel (oude) balsamico azijn. Laat deze zachtjes smoren tot zacht en zoet. Voeg deze bij het uienmengsel. Gebruik dezelfde koekenpan voor de courgette en aubergine en bak op hoog vuur tot gewenste bite, gebruik zo weinig mogelijk olie. Hierna kunnen alle ingrediënten bij elkaar. Proef en kruid bij met de kruiden, zout, peper. (De crumble bevat Parmezaanse kaas, deze is al redelijk zout) Bij gebruik van tomaat is een flinke eetlepel poedersuiker altijd lekker. Een gedroogd rood pepertje geeft pit.

Crumble
Snijd de koude boter in blokjes en verkruimel dit met de vingers met de bloem en Parmezaan en eventuele kruiden. Doe dit over de ratatouille en zet 5 a 10 minuten onder een hete grill tot goudbruin. 

Tips: 
- Grill voor een rooksmaak de courgettes en aubergines vooraf in repen en snijd ze dan kleiner 
- Lekker met merguez of ander lamsvlees en een geurige couscous. Puristen kunnen dan eventueel de crumble weglaten.


Geurige couscous:
Laat de cscs 10 minuten in ruim lauw water weken. Giet af en stoom een minuut of 9 in een zeef boven een pan met kokend water. Voeg halverwege het kookproces een handje rozijnen, een beetje Ras el Hanout en/of kaneel toe. Giet er een glas vers sinaasappelsap overheen. Roer dit goed door en voeg na het stomen, ruim vers gesneden munt, koriander of favoriete kruiden toe. Een scheutje oranjebloesemwater (bij toko) maakt het nog geuriger.


Reacties

Populaire posts