TOP Coq au Vin


Ideaal herfstrecept voor de regenachtige dagen
Voor 8 personen


Voor de marinade
2 stengels bleekselderij
1 wortel
1 ui
4 knoflooktenen
2 laurierbladeren
2 a 3 stelen verse tijm
3 kruidnagels
een klein stukje pancetta of spek
optioneel een eetlepel rode bessen gelei 




Voor de stoof
2 a 3 blije-kippedijen per persoon zonder vel (een kip in stukken of poten kan uiteraard ook, bot geeft nog meer smaak, moeilijker te eten)
een stuk pancetta of spek
2 doosjes kleine witte champignons 
8 a 10 kleine sjalotten

Bloem
Peper/Zout (minder zout ivm het spek)
Boter
1 fles rode wijn (Bourgogne of Pinot Noir bijvoorbeeld, vooraf proeven!!)
Glaasje cognac

Een grote braadpan 
 
Snijd de bleekselderij, ui en wortel voor de marinade fijn en plet de knoflooktenen. Smoor dit samen in een hogere pan met de laurier, tijm, kruidnagels en een derde van het spek in een beetje boter tot de smaken vrij komen. (5 a 10 minuten) Voeg de fles rode wijn toe en laat even inkoken.
Laat de marinade afkoelen en voeg de kip toe. Laat bij voorkeur minimaal 6 uur of een nacht marineren. 

Tijdens het afkoelen van de marinade, champignons schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier, sjalotten schillen en indien wat groter in tweeën snijden. 

Haal de kip uit de marinade, droog deze af en haal door wat bloem met een beetje zout en peper. (tip: schud de kipstukken in een zak met  bloem voor betere verdeling) 
Gebruik een favoriete koekenpan voor goede hitte en zet de grote braadpan ernaast. Bak in de koekenpan het spek in blokjes in een beetje boter tot goudbruin en hevel over naar de braadpan. Doe dit hierna met de kip, champignons en sjalotten. 
 
Doe dit in fases om alles mooi bruin te bakken.
De temperatuur na het bakken constant heel laag houden, dan vermijd je taaie kip. Deze twee tips zijn o.a. het geheim van een goede stoofschotel.


Warm zacht door en flambeer met cognac. Als het flamberen niet helemaal lukt, geen probleem, de cognac geeft diepte, de alcohol verdwijnt tijdens het kookproces.

Zeef de marinade, voeg dit bij het geheel en laat een uur heel zachtjes garen. De pan kan ook in de oven op 170 graden. Voeg eventueel een beetje kippenbouillon toe tijdens het kookproces.  
Om de saus meer in te dikken deksel van de pan.

Besprenkel met fijngehakte peterselie en serveer met gekookte aardappels of puree en de gebruikte wijn. Opgewarmd nog lekkerder! 2 dagen te bewaren.


Tips:
Voor 2 a 4 personen de groenten halveren, de kruiden iets minderen en een halve fles rode wijn gebruiken.
 



Reacties

Populaire posts